Stadsklas Doornik - Dag 4 

De laatste dag van onze tot nu toe zéér gesmaakte uitstap naar Doornik brak aan! En ja hoor... de zon was na een dagje minder weer opnieuw volop van de partij!
De leerlingen werden gewekt en kregen naast het ochtendritueel ook de opdracht om hun bagage terug te vullen en hun kamer op te ruimen.
Voor de laatste keer smulden we met z'n allen van het heerlijke ontbijtbuffet.



Terug op onze kamers poetsten we onze tanden, stopten we de laatste persoonlijke spullen in onze bagage, controleerden we onze kamers of we niets achter hadden gelaten en brachten we onze bagage naar beneden.

De zaal waar we gisteren een reuze feestje bouwden, was opnieuw omgetoverd. Alles stond er klaar voor een evaluatie opdracht van onze stadsklas. Met behulp van smileys konden de leerlingen in groepjes laten weten wat ze van het verblijf, het eten, de activiteiten, de jeugdherberg, ... vonden. 


Daarna trokken we nogmaals de stad in richting "L'office du tourisme'. Heel wat leerlingen wilden immers heel graag een souvenir kopen voor zichzelf of om cadeau te doen aan hun ouders, broer of zus. 



Vervolgens trokken we voor een laatste keer richting de Grote Markt. De leerlingen kregen er de volgende opdracht: Spreek iemand aan in het Frans en vraag hen welk bekend monument in Doornik jij natekende tijdens onze eerste stadswandeling de eerste dag (Pont des Trous). Samen zochten we naar de juiste zinnen in het Frans en bereidden we het gesprekje voor. De leerlingen vertrokken enthousiast in alle richtingen op de markt. Enkele minuten later kwamen de eersten glunderend terug. De opdracht was geslaagd! Ze hadden hun tekening herkend! 


Net toen iedereen klaar was sloegen de klokken van het belfort 12 uur. Tijd voor de laatste lunch in de jeugdherberg!
We namen afscheid van de animatoren en het personeel, laadden samen onze bagage in de mobilhome en vertrokken te voet richting het station. Onderweg stopten we nog op 4 plaatsen: aan het Museum van Schone Kunsten waar we een kunstig 'tableau vivant' maakten, het stadspark waar een "Ginkgo biloba" van wel 250 jaar oud staat, het muziekconservatorium, 2 oude romaanse huizen vlakbij het station en de plaats waar koning Childerik zijn graf gevonden werd. 



Na een wandeling van een uurtje zagen we plots het imposante station al in de verte. Nog vlug kochten enkele leerlingen als souvenir een zakje 'Ballons noirs de Tournai' en daarna was het tijd om afscheid te nemen van de verrassend mooie en veelzijdige stad Doornik! 
Na een vlotte treinreis terug kwamen we aan in het station van Roeselare. Daar wachtten ons enkele ouders op die ons met open armen ontvingen en ons terug naar huis brachten!


De stadsklas naar Doornik... 4 dagen lang leerden we elkaar nog wat beter kennen, beleefden we ongelooflijke avonturen, kwamen we heel wat te weten over de stad Doornik, zijn geschiedenis én zijn monumenten, maar bouwden we vooral samen fantastische herinneringen op die we nooit meer zullen vergeten!

Klik hier voor meer foto's!
Stadsklas Doornik - Dag 3

7 uur: een nieuwe, maar vooral avontuurlijke dag brak aan! Ook deze ochtend troffen we vooral nog slapende leerlingen aan hun bed. Ze wreven hun nog slapende oogjes uit, rekten en strekten zich en begonnen aan hun ochtendritueel: zich wassen, zich aankleden, de vuile was in de bagage stoppen, de bedden opmaken, ... 

Om 8 uur stonden ze allemaal fris klaar voor het ontbijtbuffet. 
Er werd gesmuld van al het lekkers. Ook maakten we onze lunchpakketten klaar, want er stond een daguitstap op de planning.




We trokken onze stevigste en avontuurlijkste schoenen aan, poetsten onze tanden en vertrokken te voet richting de bushalte.
Een vriendelijke buschauffeur pikte ons op en bracht ons naar Ecopark!




Aangekomen in het park kregen we eerst de nodige technische uitleg en werden we door de begeleiders in onze harnassen gehesen. We probeerden onze uitrusting uit op een eenvoudig test parcours, maar daarna was het tijd voor het echte werk!




De volgende 6 uur kunnen het best als volgt samengevat worden: een waanzinnig avontuur, echt teamwork, grensverleggende-ervaringen, een adembenemende locatie, puur plezier, een fantastische wij-zorgen-voor-elkaar mentaliteit, durf, zalig genieten, ...

De foto's spreken voor zich én de uitbundige verhalen van de leerling laten er geen twijfel over bestaan dat dit hun favoriete activiteit was tot nu toe! 


 


 

Maar aan alle mooie liedjes komt jammer genoeg een einde... We wandelden gezwind terug naar de jeugdherberg. 
Daar kregen de leerlingen de opdracht om zich te douchen, de bagage al een beetje te maken, het dagboekje in te vullen en hun pyjama aan te trekken. 

Om 18.30 uur trokken we naar de refter voor "het laatste avondmaal". Maar deze keer stond er een verrassingsdessert op het menu: 2 verjaardagstaarten voor onze jarige kerels: Mateo en Emiel! Joyeux anniversaire!



Na het lekkere avondmaal was het tijd voor een echte "afscheids-pyjama-party" georganiseerd door de jeugdherberg! Elke leerling kreeg als toegangsticket een 'glow-in-the-dark' bandje, de zaal was versierd met ballonnen, er stonden lekkere snoepjes klaar en de muziek galmde al door de boxen. Het feest brak onmiddellijk los! De dansvloer was nooit leeg!



Om half tien werd "the party" afgerond, verzamelden we met z'n allen in de gang met ons kussen en werd er nog een verhaaltje voorgelezen... Slaapwel!




Klik hier voor meer foto's. 
Stadsklas Doornik - Dag 2 

7 uur! Tijd om de leerlingen te wekken! In enkele kamers lagen ze nog te dromen over de belevenissen van onze eerste dag in Doornik. In de andere kamers waren ze al wakker. Ze stonden te popelen om aan dag 2 te beginnen. 
Ze kregen een uur de tijd om zich klaar te maken voor een nieuwe dag in de verrassend mooie stad Doornik!
Om 8 uur werden we verwacht aan de ontbijttafel. Een heerlijk buffet stond ons op te wachten. 




Met het werkboekje en de stadskaart in de hand vertrok klas 6A in de voormiddag richting UNESCO Werelderfgoed. Het belfort en de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal kennen geen geheimen meer voor ons! We trotseerden de 257 trappen en werden beloond met een prachtig uitzicht over de stad, we hoorden de beiaardklokken van héél dichtbij, we ontdekten de 2 stijlen waarin de kathedraal gebouwd werd (romaans en gotisch), we bewonderden het prachtige roosvenster, ...


 

Na ons bezoek aan 2 van de bekendste gebouwen in Doornik, verkenden we nog een stukje van deze historische stad Doornik. We wandelden vanaf de Grote Markt met de prachtige kleurrijke vaandels via het kleinste stadspark naar 'Fort Rouge' en het standbeeld van Martine (Tiny). Aan de voet van het standbeeld van "Christine de Lalaing" vulden we de opdrachten over deze bezienswaardigheden in. 

 

Terwijl 6A de stad in trok, kreeg 6B een rondleiding in het natuurhistorisch museum & vivarium van de zeer enthousiaste gids John. Hij leidde ons rond in het museum. Daar kregen we niet alleen een enorme collectie prachtige, opgezette dieren te zien, maar ook enkele levende reptielen, amfibieën, insecten,... De leerlingen gaven hun ogen echt de kost! En terecht! Wat een indrukwekkend museum! 


  

Daarna wandelden we opnieuw richting de jeugdherberg. Daar stond de tafel reeds gedekt voor onze lunch: groentesoep, pistolets die we zelf konden beleggen met heel wat lekkers en een dessert. Er stond ook een mooie verrassing op de gedekte tafels: voor elke leerling een persoonlijke herbruikbare drinkfles van de jeugdherberg. Er volgde een welgemeende 'Merci beaucoup'! 
Om de drukke voormiddag even te verteren, werd een 'platte rust' ingelast.





Deze werd om iets voor 2 uur afgerond zodat we ons konden klaarmaken voor de namiddag. We wisselden de activiteiten om. Klas 6B vertrok richting het centrum en 6A bezocht het museum.  







Toen 6A het museum buitenkwam lieten ze zich niet door de enkele regendruppels afschrikken en trokken ze opnieuw naar het stadspark om er wat te ontspannen. Ook 6B vervoegde de groep na hun stevige stadsverkenning. 








Dag 2 zat er bijna op! We wandelden terug naar de jeugdherberg, smulden van het avondmaal (kip met frietjes en appelmoes en als dessert een stukje appelcake) en maakten ons klaar voor de avondanimatie: een door de leerlingen zelfgemaakte quiz!

Maar de quiz kon niet beginnen voor we Amir terug welkom heetten. Amir was gisteren tijdens het vrij spel uitgegleden en brak daarbij zijn beide botten in zijn linkeronderarm. Na een bezoekje aan het ziekenhuis in Doornik, kwamen zijn ouders hem ophalen en werd hij in Roeselare verder verzorgd. Hij werd deze namiddag uit het ziekenhuis ontslaan. Thuis blijven was geen optie voor Amir. Hij wou absoluut deze ervaring niet missen. Er zat dus niets anders op voor zijn papa dan hem terug naar Doornik te brengen! En of we blij zijn dat hij terug is! 





Plots is het al half tien! Bedtijd, want morgen staat een zeer avontuurlijke dag op het programma. Een dag waar de meesten al reikhalzend naar uitkijken... Slaapwel!

Klik hier voor meer foto's!